41 Günde Yarı Devrialem – 2 (Umman, BAE)

28 Mart : 5 günlük en uzun deniz yolculuğumuzun ilk gününde bir gün öncesinin de yorgunluğundan herkes biraz yavaştan aldı günü…

29 Mart : Her sabah 09-10 arası 5. Kat daki resepsiyonun yanında danışma masasında oluyorum. Bu gün ayrıca saat 13-14 arasında Hindistan ile ilgili bir sunum yaptım. Bu büyük kıtayı 1 -2 saat de anlatmak tabiiki imkansız ama kısa bir coğrafya, tarih ve kültür özeti yapıp 1.5 saat de tamamladık sunumu…

30 Mart : Bu gün seminer konumuz Japonya, 2004 yılından beri dil öğrenme, 2006 da 8 aylık Japon ailelerde kalış ve bir çok misafirim sayesinde haliyle
epey bir Japon kültür birikimi var. 1 saatlik bir özet le bildiklerimi paylaştım grupla. Her geçen gün daha erken kalkmaya ve yürüyüş yapmaya alışıyorum ama baştan hedeflediğim kadar azimli değilim ne yazıkki.

31 Mart 1 Nisan : Deniz günü, çok önemli bir olay yok…

2 Nisan : Maskat – UMMAN :Gemi Kızıldeniz den sonra Hürmüz boğazı ve arap denizine girene kadar 5 gün deniz de yol aldı ve sonun da Umman sultanlığında Maskat dayız. Sabah erken den 26 Türk ve 8 yabancı 34 kişilik grup ile Hint kökenli (Amit Kumar) rehber eşliğinde Umman günümüz başladı. 20 dakikalık yolculukla ülke hakkında ilk bilgiler: Dünya da sultanlıkla yönetilen iki ülke var Brunei ve Umman. Burası hala mutlak monarşi ile yönetiliyor. Şimdiki sultan Qaboos’un babası 1961 de Iran lı bir firmaya petrol arama izni veriyor ama bulamadıkları için Shell firması aracılığıyla Fransız lar şansını deniyor ve buluyorlar. 1964 de petrol çıkmaya başlıyor. Ortaçağ yönetim tarzındaki sultan, 1940 doğumlu oğlunu modern eğitim alması için İngiltere ve Almanya ya gönderiyor. Hem askeri hem de kültür-tarih-yönetim eğitimi alan şimdiki sultan, babasını tahtan indirip 1970 de başa geçiyor. Petrol zenginliğini ülkeye alt yapı yatırımı olarak kullanmak istiyor ve ülkenin yaşam şartlarını kısa zamanda geliştiriyor. 1970 öncesi ve sonrası diye anlatılan bu dönemde rakamlar şöyle. Okul 2-150, hastane 1-60, üniversite : yok dan var,cep tel : 3.5 milyon toplam nüfüsü 4.5 milyon civarında bunun %40 ı yabanacı uyrukllu çalışan, Maskat da bu oran yarı yarıya. Para değeri 1 dinar : 2.3 euro – 2.6 dolar.

Cami deki swarovski avize

Sosyal hayat : Erkeklerin 4 eş alma hakkı var, erkek yabancı bir kadınla evlenirse karısı vatandaş olamıyor. Kadın yabancı birisi ile evlenirse vatandaşlıktan atılıyor. Yabancıların mülk edinme ve vatandaş olma hakları yok. Devlet okulları yerel halk için, yabancıların kendi özel okulları var, hastanelerde de durum aynı şekilde.

Hurma ağaçları ile dolu vaha

Sultanın 7 sarayı var, Maskat daki saray da 58 oda var iki portekiz kalesinini arasında yer alıyor. Aile durumu çok gizli, eşleri çocukları hakkında halkın hiç bir bilgisi yok. Babadan oğula geçecek iktidar da bir sonraki sultan belli değil. Petrol fiyatlarının düşmesi 2015 de çok etkilemiş, ülke içinde 0.25 euro olan litre fiyatı 0.35 euro ya çıkartılmış. Şimdilik vergi yok ama 2018 de kademeli vergi gelecek. Turizm için yatırımlar yapılıyor, Maskat camisi de bunlardan biri.

Az bi su birikintisi bile çok kıymetli bir piknik yeri, üstelik akan su sıcak

Antik dönemden beri tütsü olarak kullanılan “frankincense” yani bir çeşit tütsü, sadece Yemen, Sudan ve burada üretiliyor. Ağaç gövdesinde açılan yarıktan çıkan su kuruyor ve kuruttukları reçine gibi şey yandığında güzel koku veriyor. meditasyon ve kliselerde tütsü olarak da kullanılıyor. Beyaz ve gri olan en makbulü.

Yerel halk ile kaynaşma

Maskat Camii: 5 minareli olması, islamın 5 şartını simgeliyor. 2001 de bitmiş, 20 000 kişi kapasiteli lüks temiz bir camii. Erkekler bölümünde asılı olan avize 8 ton ağırlığında ve 6000 swarovski taştan yapılmış. Altın kaplama ve içine 4 kişi sığabiliyor. Dünya nın en büyük el dokuma halısı 58 parça olarak getirilmiş. 600 genç kız İran da 4 yılda dokumuş, hepsi de 18 yaş altında. Ince parmakları ile detaylı dokumuşlar.

Sarayın dışdan görüntüsü

Sonraki durağımız Nakhl kalesi. Yeni restore edilmiş tipik ortaçağ yaşam tarzını da sergileyen bir kale. Devamında sıcak kaynak suyun çıktığı ve yerli halkın ağaçlar altında piknik yaptığı bir doğal park.

Şehre dönüp Holiday Inn de öğlen yemeği yedik,

40 dakikalık bir yolculukla tekrar şehrin merkezine dönüp başkent Maskat da sarayı dışardan görüp pazar da serbest zaman verdik. Saat 15. 00 de gemideydik.

Herkesin aklındaki Arap ülkesi imajından farklı bir ülke bulduk açıkcası. Her yer çok temiz, super güzel modern villalar var ve huzurlu hissediyorsunuz gezerken, suç oranı yok denecek kadar az. Devlet evlenen her çifte ev için arazi veriyor, eğer ev yapacak paraları yoksa bunu da sağlıyor. Yani herşey vatandaşları için ama yabancı çalışanlar olmasa herhalde hiç bir şey üretemezler, siyah altın (petrol) e şükürler olsun.

3 Nisan : Khor AL Fakkan :
Bu gün serbest zaman ektsra tur yok. Sabah Nimet hn ve Kamil beyler e küçük bir grup resepsiyon da toplanmaya karar verdik beraber çıkacağız.

Limandan ücretsiz servis otobüsleri ile yerel taksi ve minibüslerin olduğu noktaya geldiğimizde 3-4 saatlik şehir turu yapan minibüslerden biri ile anlaşıp katıldık. Kişi başı 10 Euro ve 4 saat den fazla sürdü her yeri gezdik. Turistik bir dükkandan sonra en eski camii, ve gözetleme kulesinin olduğu bir köy, Fairijah şehri ki yolda km lerce bitmeyen bir petrol dolum tesisleri hayret vericiydi. 6 minareli Sultan Ahmet camii kopyası yeni cami de süpriz oldu, yenilenmiş kale, ulusal müze, eski bir köy replikası vb toplamda 4.5 saat sürdü.

Grubun çoğu gemi ye dönerken Kamil bey ve Reyhan hn ile Basra körfezinde denize girmek isteği üzerine sahile gittik ve yaklaşık 1.5 saat kaldık. Gemiye dönünce Nimet hanımın sabahki durumuna göre iyi olmadığını görüp hastaneye kaldırdık, Onun için tam da Hindistan kıtasına geçmeden burada gezinin bitmiş olması hastane imkanları açısından bir şans oldu, en son konuştuğumda bir sonraki gezi için çoktan niyetli olduğunu görmek mutlu etti beni.

4 Nisan DUBAİ: Sabah bütün grup Dubai şehir turu için çıktık, rehberimiz 30 yıldır orada yaşayan Türk kökenli İnci hanım. Eski pazar yerinden 7 yıldız otel Burj Al Arab’a, Palmiye adasından Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa ya kadar 4.5 saatlik turla Dubai yi gezdik. Gece Burj Khalif turu gezisine hastane de olduğum için katılamadım kısmet bir sonraki sefere…

Umman sultanı Kaboos

5 Nisan DUBAİ : Grubun 20 kişi lik takımı Abu Dhabi ye gidecek, iyiki Türk rehber istemişiz, onları sabah çok erken den yolcu edip ben Nimet hn ın eşyalarını toplayıp tekrar hastane ye gidip kalan işleri halledip onun emanetlerini bıraktım. Gemimiz saat 16.00 da tekrar yola çıktı.

Yeni kıta Güney Hindistan’a varmak için 3 gün denizde olacağız.

Pazaryeri

Palmiye manzarasında Sultan Ahmet camii kopyası
Araçta, Turkiye ye gelmiş biri biz daha bir şey demeden SultanAhmet camii kopyası dedi 🙂

Dubai eski çarşı
Burj al arab
Palmiye adasının apartmanları, adayı gezdikten sonra uçaktan çekilmiş palimiye manzarasını göremedi diye hayal kırıklığına uğran lar vardı grupta:)
İş merkezleri
Palmiye adasında Atlantis otel
Bir zamanlar klisenin çan kulesinden, caminini minaresinden yüksek bina yapmak yasakmış, zaman herşeyi değiştiriyor
828m ile Dünya nın en yüksek binası Burj Khalifa