Tayvan

Manila dan 1.5 saat lik Cebu Pasifik uçuşu ile Tayvan’a geldim. Havaalanın da vize bölümünde bir form doldurup 1 foto ile birlikte TW$ 800 (US $1=NT$30.91) Ödeyip pasaport işlemlerinden sorunsuz geçtim. Şehirde döviz bürosu görmedim, banka larda para bozdurmak için pasaport gerekiyor ve işlem ücreti olarak TW$100 alıyorlar.
Havaalanı çıkışta 1 alt katta şehir merkezine giden otobüs için bilet alırken nereye gideceğimi söyleyince TW$125 a bileti verip 5 nolu platform dan bineceğimi söyledi. 20150119_004056Otobüse binişte valizleri yerleştiren çocuk 3. durak da ineceğimi de söyleyince rahatladım çünkü saat gece 8.45 oldu ve oteli çok aramak istemem.
Kaldığım otel booking.com da çok iyi yorumlar alan ” I’m Inn Taipei” uygun fiyatlı temiz bir otel. Ambassador otelin arka tarafında.

Otele yerleşip biraz çevre de dolaşıp temiz ve rahat odanın huzuruna bıraktım kendimi.

Taipei de gezmek oldukça kolay, otelinizden şehir haritasını alın, metro planı ve gidilmesi gereken yerlerin hepsi yazıyor. Ilk iş “easycard” almak. Tren istasyonlarında Bizim İstanbul kart gibi, 100$ depozito ile makineden alıp para yükleyin, hem daha ucuza seyahat ediyorsunuz hem de her seferinde bilet alma derdiniz olmuyor.
Ben yürümeyi seviyorum ama siz her hedefe metro ile giderim ben derseniz günlük limitsiz kart NT$150.

Taipei 101

İlk iş olarak, şu anda Dünyanın 4. yüksek binası Taipei 101 e giderseniz şehrin genel yapısını, neyin nerde olduğunu anlamış olursunuz. 508 m yükseklikteki 101 katlı binanın 86.katına çıkan asansör 37 sn ye de 600 km hızla çıkıyor ve siz bunu hissetmiyorsunuz çünkü uçaklardaki gibi basınç ayarlama sistemi kurmuşlar.

Giriş ücreti $500 ve ücretsiz sesli rehber le hangi binanın nerde olduğunu, binanın geçmişini ve süreci hakkında bilgiyi dinleyebilirsiniz. Kalabalık Çinli gruplar fazla gürültülü olsalar da alan büyük olduğu için herkese yetecek kadar yer var. Bina hem iş merkezi hem de en ünlü markaların olduğu alışveriş merkezi, bireysel gidiyorsanız çıkış bileti ve giriş 5. kat da .

Tayvan panaroma

Çıkışta hemen yanındaki bina fuar merkezi, geçip 15 dak yürüyüşle Sun Yat-sen Memorial hall (anıtsal mezarına) ulaşırsınız. Taipei 101 binasının en güzel manzarası da buradan görünüyor. Saat başı nöbet değişim töreninde de oldukça kalabalık bir seyirci grubu sonuna kadar bekledi.

Taipei deki 2.önemli anıt mezar “Chiang Kai-shek” Memorial hall. 1980 de tamam lanmış devasal anıt mezar büyük bir parkın içinde. Chang’in özel eşyalarının, fotoğraf larla hayat hikayesi nin anlatıldığı giriş katında dolaştık dan sonra 3.katda ki heykelin olduğu yerde her saat başı yapılan nöbet değişim törenini seyredebilirsiniz.

Sonraki durak “Presidential Office Building” yani başbakanlık binası. Tuğladan yapılmış Avrupa bir bina, önünden geçerken içerisine de görebiliyorsunuz. 10 dakikalık mesafede Taipei main Train station, merkezi tren istasyonuna ulaşırsınız.

Bu arada beyaz saraya benzer stunlu, kubbeli bina National müze. Tren istasyonun hemen karşısında Taipei min 2.yüksek binasını, otelleri, alışveriş merkezlerini ve hareketli merkezi göreceksiniz. Elektronik ve Bilgisayar ların satıldığı dükkanlar çoğunlukla bu bölgede. Ayrıca tren istasyonun altı ayrı bir alışveriş merkezi, hava soğuk sa ve yeterince yukarda gezdim diyorsanız bir de yeraltı dünyasını dolaşın.

Shilin market

Benim 2 günüm olduğu için 1 günde bu kadar yeter deyip hava karardığında doğruca ünlü Shilin night market (gece pazarı ) e gittim. MRT kırmızı hat ile Jiantan durağında indiğinizde bütün tabelalar gece pazarına çıkartıyor. Önce yiyecek tezgahları karşılıyor sizi, sonra Caddenin içindeki Çin malları satan dükkanlar. Ama gece pazarı bu kadarla bitmiyor, ortadaki caddeye girmeden sol taraftaki ana cadde yi devam ederseniz asıl marketi ve grupların buluşma yerlerine ulaşırsınız. Her yer Çin li turist kaynıyor.
Tezgahlar da satılan yiyecek ler sizi tatmin etmezse restoran ve 7 eleven yada family Mart tercihini her zaman kullanabilirsiniz, burada aç kalma şansınız yok.

National Palace museum

2.gün biraz daha geç çıkıp ilk iş National Palace Museum da soluğu aldım. Shilin tren istasyonun da inince 1. çıkışı takip edin, zaten bilgilendirme haritaların bakın yine sizi doğru yere götürür. 100m ilerde cadde üstündeki duraklarda müzeye giden bir sürü otobüs var, müzenin önüne geldiğinizde inerken otobüse ödeme yapıyorsunuz. Gidiş de NT $7, dönüşde NT $15 ödedim, biraz güzergah farkı oldu sanırım.

Müze Dünyanın sayılı 5 müzesinden biri, o kadar çok eser varki meraklısına saatlerce sürecek bir tur vaad ediyor. Bence ortalama müze gezisi 2 saat olmalı. Bina tipik Çin mimarisin de yapılmış, 2 ayrı bölümünden oluşuyor. Asıl önemlisi 1 . bölüm, girişi NT$250, gişe nin yanında çantanızı ve fazlalıkları bırakacağınız dolaplar 10 cent deposit ile çalışıyor. Isterseniz NT $100 sesli rehber de alabilirsiniz, yine bunun için pasaportunuzu bırakmanız lazım. Neolitik zamandan, bronz çağı eserlere, muhteşem taş ve fildişi ürünlere kadar inanılmaz sayıda ve güzellik de eserleri burda görebilirsiniz. 2.dünya savaşı sırasında yeni Çin devletini burada kurmayı hedefleyen ler Çin deki bütün eserleri getirmiş ler.
2 . bölümde geçici sergi var, British museum dan getirilmiş 100 eseri görmek isterseniz ayrıca giriş ücreti ödemeniz lazım.

Sonraki rortam Konfüçyüs ve Baoan tapınakları.

Baoan tapınağı

Yuansan istasyonuna yakın bu iki tapınak karşı karşıya duruyor.

Her yerde 30 dak bedava kullanabileceğiniz bisiklet parkları

Benim için Taipei turu bitmiştir, mutlaka görülecek daha çok yer vardır ama benim vaktim temel bölgeleri görmek için ancak yeterli. Merkez istasyonunda biraz daha dolaşıp ertesi gün havaalanina gidiş yolumu bulup otele döndüm.
Havaalanı na gitmek için merkez istasyonundan M5 çıkışından çıkın ve sağa doğru yürüyüp Z noktasındaki airport shuttle 1819 otobüsleri ile havaalanina 1 saat de ulaşabilirsiniz ücreti TW$125…

Taipei 101 de camlı kısım