Endonezya – Bali

Güney Asya seyahatimin 3. Ülkesi Endonezya..Herkesin Cakarta da görecek bir şey yok neden gidiyorsun demesine aldırmadan en azından 1 gün de olsa büyük başkenti görmek istedim. Singapur dan en uygun havayolu şirketi Lion Air ile 1.5 saat lik yolculuk için alana geldiğimde hemen check in yapamadım. Endonezya Türklere vize uygulamasada uçak firması sizin dönüş biletinizi görmeden check-in yapmıyor. Bunu öğrenmek bana $150 fazla ödemeye ve planlarımı değiştirmeye mal oldu. Endonezya dan Brunei adasına geçip Kota Kinabalu da 3 gün kalıp trekking yapıp oranın ünlü maymularını görecektim. Bunun yerine direkt Manila ya geçmek için havaalanındaki yegane acenta dan biletimi aldım.

Kaldırımlarda çay kahve satıcıları

1. 10 da Singapur dan kalkan uçak yerel saat le 1 pm gibi Cakarta havaalanina indi. Yabancılar için gümrük bölümü var ama öncesinde bir form doldurup $35 ödemeniz gerekiyor. $100 verirseniz zorunlu (tabii düşük kurdan ) para bozuyorlar çünkü para üstünü yerel para olarak veriyor. Memur hiç bir şey sormadan kaşeyi bastı.

Internet den okuduğum bilgilerle bütün taksici Israrları nı kararlılıkla geçip sol taraftaki Damri otobüs lerinin olduğu durakta Otelin olduğu Gambri bölgesi otobüsüne yerleştim. Şehir merkezine gidiş 35.000 RP ($3), ve yoğun trafikten dolayı yaklaşık 2 saat de Tanal Abant istasyonunda indim. Yolda dikkatimi çeken şey özel otoların çoğunun yarı minibüs gibi 4 çeker lüks araçların olması. Sanki olacaksa en büyüğü iyisi olsun der gibi ve gelir seviyesindeki uçurumu net göstermek ister gibi bu araçlar her yerde.

Otelim tam merkezde Ibis Arcadia, kaliteli ve uygun bütçeli otel zinciri üstelik güvenli yaklaşık $60 fiyatı ile olabilecek en iyi seçimdi benim için. Aslında otobüs den inince 1 km den az mesafede ve yürünebilir ama çok uzun olduğunu söyleyince tuk tuk tarzı bir araçla 20.000 RP ($1,80) otele geldim. Biraz dinlendik ten sonra dışarı çıkıp hem çevreyi dolaşıp hem de Bali için uçak bileti işini hallettim. Tam da burada en büyük 5 yıldızlı uluslararası oteller, alışveriş merkezleri ve geniş caddelerle sanki gelişmiş bir ülke izlenimi veriyor ama kaldırımdaki bisiklet üstünde çay kahve satan bisiklet üstündeki satıcılar, tuk tuk sürücüleri ve ara sokaklar ülkenin asıl yüzünü ele veriyor.

Fazla da uzağa gitmeden biraz çevre keşfi ile çok geç kalmadan otele döndüm. Ertesi gün sabah şehrin anıtının olduğu parka kadar yürüdüm ve parka giden öğrencileri görünce biraz takıldım. Turuncu kıyafetleri ve hepsi kapalı kız öğrencileri ile müslüman memleket olduğunu ispatlıyor. Otel den taksi ile tren istasyonundan yine “Damri” otobüse binip havaalanına gittim. Bu ülkelerde havaalanı vergisini alanda girişde alıyorlar, US$ 1 = 12.000 Rupi, Bali ye gidiş de 40.000 IDR vergi alıyorlar, Bali den Filipinlere gidişdeki vergi tutarı ise 200.000 IDR, yani çıkışta yanınızda yerel nakit para bulundurmayı unutmayın.

Bali Nusa Dua sahili

Bali ye en uygun havayolu şirketi AirAsia, son dakika olmasına rağmen $70 a uçak bulmak mümkün.
Bali ye inince çıkışda sağ tarafta taksi servisleri var gideceğiniz yeri söylüyorsunuz sırası gelen taksiye sizi yönlendiriyorlar. Ben oteli Seminyak bölgesinden ayırttım “Grandmas” otel orta halli, uygun fyatlı, booking.com da çok iyi yorumlar olan, sahile 5 dakika yürüme mesafesinde bir otel.

Ibis style otel

Bali de Seminyak sahil bölgesi uzuun sahili ile Nusa Dua sahiline benzese de akşam sahildeki canlılığı, her yerden gelen canlı müzikli restoranları ile tercih edilebilecek bir yer. 2 gün bu bölgede kalıp 3 gün de adanın diğer ünlü bölgesi Nusa Dua sahilinde kalmaya karar verdim. Nusa Dua bölgesi, sahilde daha çok 5 yıldızlı otellerin ve tatil köylerinin olduğu, sakinlik isteyen, kafa dinleme bölgesi. burada Ibis Sytle otel de $60 a kahvaltı dahil kaldım. büyük yüzme havuzu, interneti, çay kajve makinesi ile orta halli güzel temüz bir otel. Sahile gitmek için yolun karşısına geçip 2 dakika yürümeniz gerekiyor ama denizde yüzmek havuzda yüzmek ten daha cazip değil.
Endonezya, Dünyanın en çok müslüman nüfusunun olduğu bir ülke ama Bali de daha çok Hindu halk yaşıyor. her yerde akşamdan bırakılan çiçekli dua kapları, küçük tapınak lar la Cakarta dan çok farklı bir havası var.
6 gün tembellik le geçen günlerden sonra yine taksi ile Cakarta dan çok daha büyük ve modern Bali havaalanından Manila ya doğru yola çıktım.

Bali de küçük Hindu tapınağı
Cakarta merkez dışı
Cakarta da Restoranlar
Bali
Bali Seminyak sahilinde meyve servisi
Cakarta sokakları